PERMA modellen
Om at have det godt og gøre det godt- sammen med andre
Læs mere om de fem elementer her:
Positive følelser
Positive følelser
Det er svært at trives uden positive følelser (glæde, kærlighed, håb, taknemmelighed, nydelse, humor, varme, inspiration, passion, stolthed mv.) En generel positiv og optimistisk indstilling til livet øger vores modstandskraft over for stress og vores ydeevne. Vi bliver mere kreative, produktive og vi styrker vores immunforsvar.
Når vi er positive, slapper vi af i krop og sind og bliver åbne og mere tillidsfulde, hvilket skaber endnu flere positive følelser, overskud til at klare vores udfordringer og bedre relationer til andre. Positive følelser kickstarter en kaskade af gode ting, der udvider vores perspektiv og syn på vores muligheder og fremtiden, giver os et mentalt og fysisk overskud og skaber bedre relationer.
Vores hjerne har desværre en negativitetsbias, som betyder, at den (af evolutionære grunde) er designet til konstant at være opmærksom og på vagt overfor alt, der evt. kunne være en trussel for os. Når vi vokser op, lærer vi hurtigere at undgå det, der føles ubehageligt end at søge det, der føles rart for os. Det at reducere negative tanker er hårdt arbejde, og vi er nødt til hele tiden at være meget bevidste om vores mindset, tanker, følelser og humør, da reptilhjernen hele tiden vil forsøge at undervurdere det positive, især når vi er under pres, stressede eller nervøse.
For hver gang vi har en negativ tanke, skal der tre positive tanker til for at udligne den negative. Positive følelser er meget afgørende for vores velbefindende og trivsel, da de simpelthen ændrer ved den måde, vores hjerne arbejder og fungerer på. Positivitet får os til at tænke “bredere”, vi bliver mere open-mindede, fleksible, kreative og løsningsorienterede og bedre i stand til at handle og tage ansvar for os selv, andre og vores fremtid. En positiv spiral, som får os til at turde mere og gøre mere.
Negative følelser har desværre den modsatte effekt; vi bliver mere snævertsynede og handlingslammede. Vi har svært ved at se løsninger og ryger ind i den negative spiral, hvor negative tanker avler flere negative tanker. Krop og sind bliver anspændt.
Engagement
Engagement
Engagement handler om at vi er interesseret i det vi laver, lærer nyt, bliver tilpas udfordret og dermed glemmer alt om tid og sted. Engagement er nøglen til din energi. Der må være en balance mellem det du giver, og det du modtager. Det kan fx være det, du investerer i dit job, og den tilfredshed du opnår ved det. Engagement er nært forbundet med “Flow”, hvor du har en følelse af autonomi, målene er klare, du får den rette feedback, der er balance mellem opgaven og dine ressourcer; du glemmer tid og sted og er i “Nu’et”. En ideel tilstand, hvor vi er i balance og trivsel for en tid. Følelsen af engagement kan i følge Martin Seligman trænes ved at bruge sine stærkeste "karakterstyrker" (læs mere herom under styrker). Ved at fokusere på det, man er god til, fremfor det man ikke er så stærk i, vil man automatisk få mere energi til at klare det svære.
Relationer
Relationer
Vi trives bedre, lever længere og er mere resistente, når det kommer til stress og sygdom, hvis vi har nogle gode relationer i vores liv. Faktisk viser undersøgelser, at lige netop vores relationer (eller mangel på samme) er noget af den største indflydelse på vores trivsel. Det gælder også på arbejdet, hvor gode kollegiale relationer betyder en hel del for vores generelle trivsel og arbejdsglæde.
Vi definerer os selv i forhold til andre mennesker og den feedback, de giver os på vores adfærd. Så det at knytte sociale bånd både privat og på arbejdet er væsentlige faktorer for god livskvalitet.
Et godt arbejdliv inkluderer, at vi kommer godt ud af det med vores kolleger, og at vi bliver anerkendt for det arbejde vi udfører, både af vores leder og kolleger. Vi er sociale væsener og har brug for hinandens selskab og støtte. Undersøgelser viser, at vi er mere robuste overfor stress, hvis vi har mindst en god kontakt på arbejdet.
Ofte er det små, men meget betydningsfulde ting, der skal til for at forbedre vores relationer; en optimistisk attitude, taknemmelighed, når nogen gør noget for os, venlighed over for alle, deltagelse i de sociale arrangementer og undgåelse af sammenligning med andre. Man kan også opøve sine kommunikationsfærdigheder, så man mindsker konflikter med andre.
Mening
Mening
Det bedste man kan gøre for at opleve mere mening i tilværelsen er at finde nogen at hjælpe, uden at man selv vil opnå noget med det.
Når vi udlever vores værdier og mål, og føler at vi gør en forskel ikke bare for os selv, men også for fællesskabet eller noget større. Når vi føler, at vi har et kald og lever det kald og dermed oplever dybt engagement og ansvar. Det kan også være en følelse af formål med det, man laver på arbejde. At man føler, at man gør en forskel af en eller anden art, at ens værdier matcher virksomhedens, og at man ikke skal lave for meget om på den, man dybest set er.
At præstere
At præstere
Det er vigtigt for os at føle, at vi bruger vores styrker og kompetencer, udvikler os og samtidig bidrager til et fællesskab med det unikke vi hver i sær har at bidrage med. Det betyder ikke så meget, hvad det er. Mere det, at vi føler, at vi skaber noget, har indflydelse og når vores mål. At vi anerkendes for det og har succes med det vi laver.
Vi har altså mulighed for at øge vores trivsel og livsglæde betydeligt ved bevidst at arbejde med de fem 5 elementer og give dem opmærksomhed hver især.
Studier viser, at ligesom når vi styrker vores muskler i kroppen, er det muligt at styrke og forbedre hvert af trivselselementerne ved at implementere små gode vaner i vores liv. Men det kræver at man er vedholdende og gør det til en daglig vane.