Kognitiv Adfærdsterapi København
Hvad er kognitiv adfærdsterapi?
Kognitiv adfærdsterapi er en veldokumenteret korttidsterapiform og en anerkendt behandling både nationalt og internationalt. Det er en terapiform som har fokus på dine udfordringer her og nu, og som giver konkrete redskaber og strategier til at komme videre. Du vil få viden om, hvilke strategier der henholdsvis forstærker eller hæmmer dine symptomer, og du vil opleve at få kontrol over din egen psyke.
Med kognitiv adfærdsterapi får du redskaber, undervisning og træning, herunder den kognitive diamant og andre kognitive modeller. En ny forståelsesramme som kan hjælpe dig med at opdage hvad der er på spil, når du oplever konflikter, dårlig søvn, stress, angst m.m.
Grundtanken indenfor kognitiv adfærdsterapi er, at vi ikke plages af tingene, som de er, men af den måde vi opfatter dem på. Det er med andre ord ikke den pågældende begivenhed eller situation, der afgør, hvordan vi har det, men i stedet måden vi fortolker og tænker om den givne situation (kognition).
Vores tanker og følelser påvirker også det, vi gør (vores adfærd) i en konkret situation. Fordi tanker og adfærd hænger tæt sammen med vores følelser, arbejdes der i kognitiv adfærdsterapi både med tænkning og adfærd, for ad den vej at ændre på ubehagelige følelser som fx angst eller tristhed. Vores negative, automatiske tanker ændres således i det terapeutiske arbejde til mere nuancerede, fornuftsbaserede og realistiske tanker (alternative tanker) og vores tanker bliver således mindre begrænsende og selvundertrykkende.
Vi tilbyder kognitiv terapi i København
Vores klinik i Torvegade 25 der tilbyder vi bl.a. kognitiv terapi i København. Skal du bestille tid er du mere end velkommen til at kontakte os på enten telefonen eller mail.
Hvad er kognitiv terapi?
– En relativt kortvarig form for psykoterapi baseret på konceptet om, at den måde man anskuer verden og ting på samt, hvordan det påvirker følelserne på. Kognitiv terapi fokuserer på, hvordan jeres tanker, adfærd og kommunikation er. Kognitiv terapi bliver anvendt på en bred vifte af problemstillinger, herunder depression, angst, panik, frygt, stofmisbrug og personlighedsproblemer.
Vores klinik i København som tilbyder kognitiv terapi sigter mod, at hjælpe mennesker igennem deres nuværende tankegods.
En stor del af arbejdet med kognitiv adfærdsterapi er hjemmearbejde. Dette planlægger vi sammen i afslutningen af hver session, og det er vigtigt for behandlingens effekt, at hjemmearbejdet udføres. Hjemmearbejde kan fx være forskellige konkrete redskaber/værktøjer eller det at udsætte sig selv for situationer, (eksponering) der plejer at resultere i angst eller tristhed, eller situationer man undgår grundet lavt selvværd. Ved hjemmearbejde øver man sig i at tænke mere realistisk og hensigtsmæssigt (alternative tanker).
For nogle giver det mening at undersøge, hvor de negative automatiske tanker og uhensigtsmæssige reaktionsmønstre stammer fra. Ved hjælp af sagsformulering kan man undersøge, hvorledes kerneantagelser (også kaldet skemata) om sig selv og verden er opstået, samt hvilke leveregler de giver anledning til. I forbindelse med temaer som lavt selvværd, perfektionisme eller ængstelighed kan arbejdet med sagsformulering være særligt meningsfuldt.
Dagsorden og konkrete redskaber
Dagsorden og konkrete redskaber
I begyndelsen af hver session udarbejder vi sammen en dagsorden for, hvad der skal ske i den enkelte session. Efterfølgende laver vi en kort ”temperaturmåling” på, hvordan du har det/har haft det siden sidst, og om du har kunne bruge de strategier vi drøftede i forrige session, ligesom vi kort vil gennemgå dine hjemmeopgaver. Undervejs i sessionen tager vi udgangspunkt i konkrete situationer og vi udbygger løbende med nye strategier og redskaber til dine problemstillinger. Jeg vil ofte inddrage en tavle til at illustrere vigtige pointer eller tegne forskellige modeller på. Som afrunding af sessionen vil vi gennemgå en ny hjemmeopgave samt feedback på sessionen. Feedback er vigtig fordi den hjælper mig til bedre at kunne målrette terapien til dine ønsker og behov. Senere i forløbet vil der være fokus på vedligeholdelse af dine værktøjer, du bliver bevidst om dit ”gamle system” og dit ”nye system” og du lærer forebyggelsesstrategier, således at du ikke ender det samme sted igen.
Hjemmeopgaver og feedback
Hjemmeopgaver og feedback
I slutningen af hver session aftales nye hjemmeopgaver. Som tidligere nævnt er hjemmeopgaver afgørende for at den nye læring og erfaring, som du får i sessionerne, forplanter sig i din hverdag. På den måde får du fuld effekt af dit terapiforløb. Du vil gennem forløbet blive fortrolig med på egen hånd at anvende de metoder der benyttes i kognitiv adfærdsterapi, og dermed efterfølgende blive din egen terapeut. På den måde er den kognitive terapi hjælp til selvhjælp.
Et gensidigt samarbejde
Et gensidigt samarbejde
I kognitiv adfærdsterapi er der et ligeværdigt forhold mellem klient og terapeut. Du er ekspert på dit liv, jeg er ekspert i de kognitive metoder og den behandlingsmæssige erfaring. Terapien baseres på en aktiv samtale, hvilket vil sige, at jeg som terapeut er aktivt deltagende i samtalen på lige fod med dig. Kognitiv adfærdsterapi er altså et fælles projekt. Der er fokus på dine nuværende symptomer og problemer, som du ved hjælp af vores samtaler og adfærdseksperimenter får reduceret. Du vil lære konkrete strategier og redskaber til at regulere og tackle dit problem, og du vil opleve at du, langsomt men sikkert får opbygget en større ”værktøjskasse”.
Den kognitive diamant
Den kognitive diamant
I klassisk kognitiv adfærdsterapi hviler fokus på forholdet mellem tanker, følelser, kropslige symptomer og adfærd. Det skyldes, at de i høj grad påvirker hinanden indbyrdes – det kaldes for den kognitive diamant. Hos de fleste mennesker er målsætningen for terapi ofte et ønske om at påvirke svære følelser f.eks. angst, tristhed, eller vrede. Dette gøres bedst muligt ved at fokusere på dine tanker og adfærd. Det er nemlig dér vi har størst mulighed for indflydelse.
Psykoedukation
Psykoedukation
Inden du får redskaber og strategier til at håndtere dine tanker og adfærd anderledes, har vi indledningsvis fokus på psykoedukation. Psykoedukation betyder læring og viden om psyken og den pågældende problemstilling. Et eksempel herpå kan f.eks. være viden om hvad angst egentligt er, hvad der er med til at mindske eller forstærke din angst, hvorfor angsten er opstået, hvad der sker i kroppen når man bliver angst, hvorfor ens tanker påvirker én så meget m.v. Psykoedukation er meget virksomt i starten af terapiforløbet, og du vil opleve god gavn af din nye viden.
Kognitiv adfærdsterapi har vist sig effektivt mod
- Alle former for angstlidelser, herunder socialangst, generaliseret angst osv.
- OCD – tvangstanker og handlinger
- Trikotillomani
- Fobier, herunder edderkopper, hunde, katte m.v.
- Depression
- Sorg og krise
- Afhængighedsproblematikker, herunder alkoholmisbrug, stofmisbrug, sexafhængighed
- Spiseforstyrrelser
- Stresstilstande
- Posttraumatisk stresssyndrom (PTSD)
- Personlig udviklinng
- Parforhold
- Eksistentielle problematikker
- Interkulturel psykologi
- Særlig sensivitet
- Vrede
- Jalousi
- Boderline og personlighedsforstyrrelser
- ADHA (opmærksomhedsforstyrrelser)
- Psykoser
- Skizofreni
- Lavt selvværd
- Personlig udvikling
Vil du gerne høre nærmere om hvordan jeg kan hjælpe dig/jer?
Du er meget velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende samtale. Du kan også læse mere om mig samt den terapi, coaching og rådgivning jeg tilbyder her på siden.
Jeg ser frem til at kunne byde dig velkommen.
De bedste hilsner
Eva Holtermann Nielsen