Depression

Hvad er depression?

Depression er en samlebetegnelse for et spektrum af lidelser, der omfatter alt fra relativt lette tilstande til alvorlige, langvarige og tilbagevendende sygdomme. Depression varierer i sværhedsgrad. I den ene ende af spektret kan man føle sig trist og uoplagt, og i den anden ende kan man føle sig dybt fortvivlet, håbløs, uden nogen social motivation og endda med selvmordstanker. Ofte vil man føle sig træt, med ændret appetit og uden overskud til selv små dagligdags gøremål.

Undersøgelser viser at omkring 17-18% af alle danskere får depression i løbet af deres liv. Det er altså en meget almindelig sygdom. Den kan opstå i alle aldre. Flere kvinder end mænd har depression.

- Depressionsforeningen

Behandling er vigtig

Mange mennesker får ikke behandling for depressionen. Det kan der være mange grunde til. Sygdommen kan blive overset, fordi den viser sig på atypiske måder eller optræder sammen med fysisk sygdom eller andre psykiske lidelser som for eksempel angst eller misbrug. Det kan også være, at den ramte ikke er klar over, at det er en sygdom, er flov over det, eller ikke har energi til at søge hjælp.

Depression er en alvorlig sygdom, men heldigvis findes der gode muligheder for behandling. Meget tyder på, at behandlingen virker bedre, jo tidligere den begyndes. Derfor er det vigtigt at blive opmærksom på symptomerne og søge hjælp, hvis man har en depression.

- Depressionsforeningen

Hvordan behandles en depression?

Samtaleterapi er – uanset depressionens sværhedsgrad – vigtig. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at let til moderat depression som udgangspunkt behandles med en ikke-medicinsk behandlingsform dvs. samtaleterapi, nærende aktiviteter, motion samt støtte fra netværket. Svære depressioner behandles sædvanligvis med terapi og medicinsk behandling i psykiatrien. Ifm.  svære depressioner kan jeg tilbyde terapi ift. vedligeholdelse af nye strategier, samt tilbagefaldsforbyggelse.

Hos mig vil behandlingen altid tage udgangspunkt i din aktuelle situation. Fokus vil være på at bryde de onde cirkler ved hjælp af bl.a. lystbetonede aktiviteter og vi vil kigge på hvad der har forårsaget og vedligeholdt depressionen. Dernæst vil vi arbejde med at bryde dine negative tankemønstre, skabe opmærksomhed på dine livsværdier og fokusere på, hvorledes du kan leve dit liv i større overensstemmelse med netop dét der er vigtigt og meningsfuldt for dig.

Vi vil løbende vurdere og drøfte om du får tilstrækkeligt ud af samtaleterapien.

Hvilke symptomer ses der ved en depression?

Tegn på depression kan være at:

  • Man føler sig trist og nedtrykt over en længere periode uden helt at kunne pege på en årsag
  • Man mister interessen for de fleste ting og mangler sin sædvanlige energi og drivkraft
  • Man bebrejder sig selv og føler skyld over at have det som man har det
  • Man mangler selvtillid og livet virker meningsløst og uden betydning
  • Man kan ikke koncentrere sig som man plejer
  • Man isolerer sig og orker ikke socialt samvær
  • Søvnkvaliteten er dårlig, man vågner ofte om natten eller tidligt om morgenen- eller man sover for meget
  • Der kan forekomme selvmordstanker
  • Man enten har stærk nedsat eller overdreven appetit

-Psykiatrifonden

kognitivt fokus eva holtermann nielsen

Kontakt mig for mere information

Kontakt mig for at høre nærmere et skræddersyet supervisionsforløb, kursus eller undervisningsforløb målrettet dine/jeres behov

Scroll til toppen

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.