Angst

Hvad er angst?

Angst er en naturlig følelse og en helt almindelig reaktion, som vores hjerne igangsætter, når den registrere at der er fare på færde. Angsten sørger for at vi er på vagt, som medfører en række kropslige symptomer så vi hurtigt kan reagere i form af at flygte, fryse eller kæmpe imod en trussel, for at sikre vores overlevelse.

Hos nogle mennesker er tærsklen for, hvornår noget opfattes som en trussel, meget lav, og risikoen for at angsten påvirker den daglige livskvalitet voldsom. Angst medfører funktionshæmning.

Angsten kan komme til udtryk som:

Panikangst

Læs mere

Enkeltfobi

Læs mere

Agorafobi

Læs mere

Generaliseret angst

Læs mere

Socialfobi

Læs mere

Sygdomsangst/
helbredsangst

Læs mere

OCD

Læs mere

Hvilke symptomer er der på angst?

Angsten viser sig ved psykiske og kropslige symptomer.
Symptomerne kan være af forskellig karakter og sværhedsgrad.
Eksempler herpå kan være:

Psykiske symptomer

 • Bekymring
 • Konstant uro
 • Overdreven frygt for at være centrum for andres negative bedømmelse
 • Tvangstanker og/eller tvangshandlinger
 • Tendens til at undgå steder og/eller situationer af frygt for at opleve angst

Kropslige symptomer

 • Rysten
 • Sved
 • Hjertebanken
 • Trykken for brystet
 • Kvalme og/eller ondt i maven
 • Svimmelhed
 • Osteklokkefornemmelse
 • Søvnproblemer

Behandling af angst

Jeg behandler primært angstlidelser med kognitiv adfærdsterapi, som er videnskabeligt afprøvet og den bedste dokumenterede behandlingsform netop i forhold til angstlidelser. Det er også den metode som Angstforeningen anbefaler som førstevalg til behandling af angst. Behandlingen vil dels bestå af psykoedukation (undervisning i angstfænomenet), dels af undersøgelse og bearbejdelse af uhensigtsmæssige tankemønstre og en individuel tilpasset eksponering (adfærdstræning). Jeg vil desuden inddrage medfølelsesfokuseret terapi og mindfulness efter behov.

Formålet med samtaleterapien er at den enkelte kommer til at leve et liv, hvor adfærden og de beslutninger der træffes, ikke dikteres af angsten, men derimod af den enkeltes livsværdier, ønsker og drømme.

“Det mest pinefulde ved angstanfald er IKKE når hjertet hamrer afsted, når koldsveden springer frem på panden, når det gør ondt i maven eller når det snurrer i fingrene. Det som virkelig gør ondt inden i, er den larmende følelse af panik. Trangen til at flygte og samtidig ikke vide hvor man vil hen. Tanken om at man er ved at blive sindssyg. At angsten skal forfølge én hele livet. Og ikke mindst den konstante efterfølgende pinefulde frygt for, hvornår det næste angstanfald kommer snigende.”  

- klient med panikangst

Du er ikke alene om at opleve angst!

Ifølge Sundhedsstyrelsen lider ca. 350.000 danskere af angst. Undersøgelser fra Sundhedsstyrelsen viser desuden, at de unge i de seneste år særligt er blevet ramt af angst. Antallet af børn og unge der er ramt af enten angst eller depression er tredoblet over de sidste 10 år. En stor undersøgelse blandt flere europæiske lande konkluderer at ca. 12% af befolkningen i løbet af et år har angst. En norsk undersøgelse viser tal på næsten 20%. 

”Det virker altid umuligt. Lige indtil at det lykkes”

- Nelson Mandela

Scroll til toppen

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.